Cum sa alegeti un scaun ergonomic?

 

Daca va petreceti majoritatea timpului in fata unui birou este esential sa aveti un scaun confortabil. Un scaun nepotrivit poate duce la aparitia unor dureri in anumite parti ale corpului. Munca la birou, desi  este o activitate statica, poate duce la aparitia unui disconfort fizic in zona spatelui, gatului, umerilor, bratelor si picioarelor.

Daca stati mult timp pe un scaun se exercita anumite presiuni asupra muschilor spatelui si discurilor vertebrale deoarece grupele musculare utilizate pentru pastrarea unei pozitii corecte obosesc in timp. Organismul reactioneaza prin adoptarea unor pozitii mai relaxate si incorecte care uzeaza discurile si structurile din zona coloanei vertebrale. Astfel apar problemele de spate si durerile.

Un scaun confortabil si bine realizat din punct de vedere ergonomic va mari suportul in zona spatelui si va ajuta la mentinerea unei pozitii corecte. Avantajul este ca nu veti mai suferi de dureri de spate si nici de oboseala, putand sa va concentrati mai bine asupra muncii. 

 Urmatoarele aspecte va vor ajuta sa alegeti un scaun de birou potrivit.

 ALEGETI UN SCAUN DE CALITATE

Un scaun bun de birou va permite sa stati confortabil zi de zi. Scaunele de calitate sunt realizate din piese corecte din punct de vedere ergonomic, in conformitate cu standardele privind inaltimea / adancimea sezutului, inaltimea bratelor, unghiul dintre sezut si spatar, cat si cele privind conturul corpului. In plus, un scaun de calitate va ofera posibilitatea de a face anumite reglaje in functie de forma corpului dumneavoastra si de necesitati.

 

DETALII IMPORTANTE:

-pistonul cu gaz ofera cel mai bun reglaj al inaltimii sezutului, ceea ce ajuta la mentinerea unei pozitii corecte a picioarelor si genunchilor;

 -bratele reglabile in inaltime asigura o tinuta corecta a umerilor si a spatelui;

 -bratele captusite cu piele sau burete distribuie greutatea uniform, reducand presiunea asupra coatelor;

 -pernele mai pronuntate in zona lombara sau sezutul din burete cu memorie urmeaza exact conturul corpului, oferind un suport uniform si reducand stresul in punctele de presiune;

 -spatarul inalt, reglabil pe verticala sau cu perne speciale in zona capului, ofera o sustinere adecvata spatelui si gatului;

 -spatarul reglabil in zona lombara reduce presiunea din coloana vertebrala, scaunul  adaptandu-se  in functie de starea de oboseala a spatelui;

 -mecanismul sincron permite reglarea unghiului picioarelor odata cu inclinarea corpului, reducand oboseala din membrele inferioare si imbunatatind circulatia;

 -mecanismul pivotant si sezutul inclinabil au efecte similare in reducerea oboselii picioarelor si imbunatatirea circulatiei.

 

Inainte de a achizitiona un scaun nou, tineti cont de urmatoarele aspecte:

 1. POZITIA COATELOR :Asezati-va comod pe scaun, cat mai aproape de birou. Bratele trebuie sa fie paralele cu coloana vertebrala. Puneti-va palmele la nivelul suprafetei de lucru. Reglati inaltimea scaunului astfel incat coatele sa fie la un unghi de 90 de grade. 

2. POZITIA COAPSELOR:Trebuie sa puteti sa va plasati cu usurinta degetele mainii sub coapse, in partea exterioara a sezutului scaunului. Daca scaunul este prea inalt, folositi un suport de picioare adecvat. Daca sunteti mai inalti si aveti loc pentru mai mult decat grosimea unui deget intre coapse si scaun trebuie sa aveti un birou mai inalt pentru a va putea inalta scaunul in pozitia corecta. 

3. MASURATORI LA NIVELUL GAMBELOR:Stati cu spatele sprijinit de spatar. Aplecati-va putin in fata si incercati sa va introduceti pumnul strans intre spatele gambei si marginea sezutului. Daca nu puteti face usor acest lucru inseamna ca sezutul e prea mare, prea adanc. Ar trebui sa ajustati spatarul mai in fata sau sa introduceti un suport lombar suplimentar (cum ar fi o perna sau chiar un prospop rulat); sau sa va ganditi sa va luati un alt scaun. 

4. SUSTINEREA ZONEI LOMBARE:Spatele dumneavoastra trebuie sa fie sprijinit de spatar si ar trebui sa existe o suprafata care sa arcuiasca zona lombara a coloanei vertebrale astfel incat sa nu puteti sta stramb nici atunci cand obositi. Aceasta sustinere este cruciala pentru a reduce stresul muscular. Daca stati stramb si tindeti sa va lasati in jos se exercita o presiune mare asupra discurilor vertebrale.

5. PRIVIREA:Stati comod pe scaun, cu spatele drept si inchideti ochii. Deschideti-i apoi incet. Privirea ar trebui sa va cada fix in centrul monitorului computerului. Daca ecranul este mai sus sau mai jos, va trebui sa faceti modificari, altfel gatul va obosi mult mai rapid. 

6. SUSTINEREA BRATELOR :Inaltimea bratelor scaunului trebuie reglata astfel incat sa nu va ridice umerii decat foarte putin. Dotarea scaunului cu brate este foarte importanta deoarece astfel gatul si umerii sunt mai putin solicitati si nu aveti tendinta de a va apleca prea tare in fata. 

7. DISCERNAMANTUL:Nu exista un anume model de scaun de birou care sa fie potrivit pentru toata lumea. Tinand cont de indicatiile de mai sus, trebuie sa stabiliti singuri care este scaunul optim pentru dumneavoastra, care este cel mai confortabil pentru a va ajuta sa aveti o pozitie corecta a corpului.  Query Count = 10